Ondersteuning van pubers

  • Ik wil nog niet groot zijn.
  • Ik wil ook niet meer klein zijn.
  • Ik vind het moeilijk kiezen tussen groot en klein.
  • Ik wil mijn kindertijd nog niet kwijt.
  • Mijn kamer is overvol met spullen van beide levensfases.

Naar een eigen ruimte toewerken

De puberteit is een prachtige levensfase. Een tijd van uitproberen, maar wel vanuit een (veilige) omgeving van thuis. Je verzetten tegen bemoeienis, maar het ook nog niet helemaal alleen kunnen.
Door samen met de jongere de slaapkamer aan te pakken en overzichtelijke opdrachten te geven, werken we naar een eigen ruimte toe. Een ruimte waarin hij of zij toegroeit naar het huis verlaten, en waar hij toch ook weer thuis in kan komen.

De puber is mijn klant

Bij de intake spreek ik met de puber af op de eigen kamer. We spreken zaken door en maken een start. Het is belangrijk dat mijn klant ervaart hoe het is als ik met hem of haar in één ruimte ben. Vertrouwen bouw je met elkaar op. Wat ik met de puber bespreek, blijft tussen ons.

‘Bewust afscheid nemen van je kindertijd, voordat alles onverschillig zomaar verdwenen is.’

~ Ella Breij ~

Doel om naar toe te werken

Mijn ervaring is dat ik gaandeweg, door iets praktisch met ze aan te pakken, hoor waar hun wens ligt om naartoe te werken. Aan het eind van de sessie geef ik de puber een opdracht die makkelijk haalbaar is voor de volgende keer. De factuur en de afspraakbevestiging voor de volgende keer geef en bespreek ik met één van de ouders erbij aanwezig. Ik herhaal dan ook de afgesproken opdracht.

Inzicht in wat waardevol is en wat weg kan

De puber krijgt al doende inzicht in zijn verzamelde spullen en wat hij of zij ermee wil. Wat als waardevol wordt ervaren en ook wat weg kan. Er komt letterlijk ruimte in de kamer. De puber kan toegroeien naar de volgende fase van jongvolwassene.