Als het levenseinde in zicht is

Het onbespreekbare bespreekbaar maken voor jezelf

Dat is wat ik in de begeleiding van de laatste levensfase en in de nabestaandenbegeleiding oprechte aandacht wil geven.  Dit gaat over heel praktische zaken, maar ook over wat er nog te wensen valt voor jezelf en je omgeving. Wat ik daarmee bedoel is moeilijk op papier op te schrijven. In een persoonlijk gesprek zal mij dat veel beter afgaan. 

Herinnering aan een geliefde

In januari en februari heb ik bij Terra Zorg in Rouw de verkorte cursus  nabestaandenbegeleider gevolgd. En met de aansluiting bij het Landelijk Platform Nabestaandenzorg heb ik collega’s die mij kunnen ondersteunen op gebieden waar ik niet zoveel verstand van heb. Vanaf april verleen ik bij Attenza – palliatieve zorg als ZZP’er mijn diensten in de begeleiding van de laatste levensfase.

Lang heb ik gedribbeld

Wil ik wel bewust inzetten met mijn professional organizing op de laatste levensfase en begeleiding van nabestaanden? Dat heb ik mij lang afgevraagd. Vanaf mijn vijftiende heb ik in de zorg gewerkt met ouderen en al heel vaak het proces meegemaakt. En ook privé heb ik veel te maken gehad met de dood van dierbaren. Juist nu ik zelf ouder word vind ik het steeds urgenter om er mee bezig te zijn en dat ook aandacht te geven in mijn werk.

‘Als je nooit bang bent geweest over waar je vandaan komt, vertrouw er dan op dat je daar ook weer naar terugkeert’

~Ella Breij~

De pijn van het leven vind ik moeilijker dan het accepteren van de dood

De pijn die mensen elkaar in het leven elkaar kunnen aandoen vind ik vele malen moeilijker om mee om te gaan dan de rechtvaardigheid van de dood. Ook al vind ik dit heel hard klinken en durf ik het bijna niet te schrijven, het is een heel diepgewortelde overtuiging van mijzelf. Geen waarheid en geen zekerheid. Het voelt voor mij zo. Neem gerust contact op als jij er anders over denkt en er over wil praten en stappen om praktische zaken te regelen!
Herinnering aan een geliefde plek

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Andere blogs